Veteriner Hizmetleri

Veteriner Hizmetleri

ATLARDA SAĞLIK VE VETERİNER HİZMETLERİ

1. ATLARDA SAĞLIK BELİRTİLERİ

a. Dinlenmede:

Atlar dinlenmede canlı, kıllar parlak, boyun ve baş yüksek, kulakları dik, çevreyle ilgili, ayakları üzerinde sağlam durarak hareketlerinde serbest, gözler parlak ve yaşsız, en küçük bir sesi hissedecek durumdadırlar. Derileri ılık ve vücut ne çok zayıf nede çok yağlı olmalıdır.

Vücut deliklerinde, yani, burun, ağız, kulak, ferç, çav,sertçe hiç bir akıntı bulunmaz; herhangi bir şiş, bere yara ve akıntı olmaz; ağız ne çok kuru ne de çok salyalı bulunmaz.

b. Yem Yerken:

Kendisine verilen yemi iştahla yer. Yem zamanını önceden hisseder.Bakıcının sesini uzaktan tanıyacak derecede kişner. Yemin tamamını yer.

c. Su İçerken:

Suyu iştahla içer. Başını daldırıp suyun serinliğinden yararlanmak isteyen ve suyu ağzında tutan atlar dikkati çekmelidir.

d. Çalışmada:

Atın nabzı dakikada 28-40 arasındadır. Atın nabzı çene kemiğinin yanak etleri bitimindeki keskinlikte sayılabilir. Kan miktarı ağırlığının 1/8’i kadardır.

e. Soluğu Kötü Kokmaz:

Dinlenme durumunda dakikada 8-16 kez soluk alır ve alınan hava 35’litredir.

f. Beden Isıları:

Doğal olarak derecenin rektala konulmasıyla ve 5 dk. bırakılmasıyla ölçülür, dinlenme sırasında 37.5 ile 38.5 arasındadır. Çalışmaya başlayan atlarda dolaşım ve solunum yeniden normale dönmesi için 10-15 dk. dinlenmesi yeterli olmalıdır.

g. Gaita Çıkartmaları (Terslemesi):

10-12 kez olur. Yere düştüğü zaman yayılmaz, topaklar şeklinde olur ve kötü kokmaz. Kendine has kokuda ve rengi sarımtırak toprak renginden yeşile kadar olan tonlarda değişir. Cıvık ve sulu olmamalıdır. Kurt, şerit, kum ve toprak bulunmaz; sıkıntısız olarak dışarı atılır. Atlar kuru otla beslendiklerinde 24 saatte 10-15 kilo ve kuru otla birlikte saman, yulaf veya arpa yediklerinde 9-12 kilo gaita çıkarırlar. Topakların büyüklüğü normal patates kadardır. Gıda alınmasına müteakip 42-62 saat arasında dışarı atılır.

h. İdrarları (Kaşanmaları):

Günde 4-5 kez olur. Erkek çavdan, dişi ferçten, arka ayaklarına özel şekil vererek zahmetsiz ve aralıksız yapar. İdrar rengi sarı renkten bulaşık sarı renge kadar değişir. Kırmızı veya kan renginde olmaz ve dökülen yerde tortu bırakmaz.
İdrarın özgül ağırlığı 1,045’dir. 24 saatte 4-6 litre olur. Gıdanın sulu olmasına göre en fazla 10 litredir. 24 saat içerisinde attan dışarı atılan ter 5-7 litredir.

Bu davranışlar sağlıklı atların olağan belirtileridir. Atlar iri görüntülerine rağmen son derece hassas ve çabuk sağlıkları bozulabilen hayvanlardır. Olağan davranışlarının dışında belirtiler görüldüğünde veya çalışma esnasında olabilecek sakatlıklar ve yaralanmalar durumunda hemen veterinere haber verilmeli. Veterinerin kulübe gelme sürecinde yapılacak ilk müdahaleler yine veterinerin tafsiyesine göre yapılmalıdır. Kulaktan dolma ve bilimsel olmayan yöntemlerle, uzman olmayan kişilerin tavsiyeleri dinlenmemelidir.

Kısaca veteriner haricinde hiçbir şekilde ata müdehale edilmemelidir.