Binicilik kuluplerinde eğitim veya müsabaka amaçlı kullanılan atların genel adı “spor atı” veya “Avrupa at” tır.
Spor atı-Avrupa at ne demektir?
Türk-İngiliz, Türk-Arap veya ithal İngiliz safkanları Fiziki, anatomik yapıları ve kullanılış amaçları nedeniyle hipodromlarda düz yarış koşmak üzere yetiştirilirler ve geliştirilirler. Düz yarış için gelişen fiziki yapısı ve antreman teknikleriyle oluşan adale gelişimi neticesinde atlamada nadiren kullanılırlar. Atlama eğitimleri uzun zaman alabilir.
Genelde sakatlık nedeniyle hipodrom yarış performasından düşen, çok pahalı ve iyi orjine sahip olan bu atlar tekrar yarış koşamayacağı ve hipodromlarda bakım pahalı olduğundan at severlere hediye edilmek istenir. Binicilik bilgisi olmayan bir çok at sever bu atları almak ve binmek ister. Özellikle bize yapılan önerilerde konuşmalar şu şekildedir.” Bana çok değerli, çok iyi orjinli ve büyük yarışlar kazanmış bir at hediye edildi. Ben bu atı çok seviyorum. çocuğum veya kendim binmek üzere hediye olarak kabul ettim. Bu atı eğitin ve bizim binmemizi sağlayın” Bizler yarış atlarının binicilik sporunda kullanılmak üzere eğitilmesinin zaman aldığını, masraflı olduğunu, eğitilmiş olsa dahi genç bir ata acemi binicinin binmemesi gerektiğini anlatmaya çalışsakta anlatma konusunda çok başarılı olduğumuz söylenemez.
Doğrusu:
Bütün dünya biniciliğinde tartışılmayan tek görüş her halde bu deyimdir.
“Acemi binici-usta at, Usta binici-acemi at”
At üretiminde ileri ve başarılı ülkeler, Amaçlara yönelik kullanılmak üzere atlar üretmişlerdir.
Atlama amaçlı (show jumping)
At terbiyesi amaçlı (dresaj)
Arazi engel atlama (konkur komple)
Atlı jimnastik amaçlı (voltij)
Atlı top oyun amaçlı (horseboll)
Düz yarış amaçlı (ingiliz safkanları) ……..gibi
Bizler; Atlama amaçlı üretilmiş ve eğitilmiş, ithal edilen bu atlara “spor atı” veya “Avrupa at” diyoruz. Eğitimlerimizde ve müsabakalarda bu atlardan istifade ediyoruz.
Biz kuluplerin görevi; Binicilerimizi bu atları en doğru şekilde kullanmak üzere eğitmektir.
Binicilik eğitimine yeni başlayanların atlama amacı için eğitilmiş, müsabaka koşmuş usta atlara binmelerini tavsiye ederiz. Acemi binicilerin bu atlarla eğitimlerini sürdürmeleri, kolay, eğlenceli ve emniyetli şekilde devam ederek binicinin kendine güven kazanmasını çabuklaştırır. Aynı zamanda hocanın işini kolaylaştırarak eğitimin kalitesini yükseltir.
Müsabaka atının alınması:
Binici adayı gerekli araştırmaları yaptıktan sonra eğitim alacağı kulubü seçmiştir. Kulup yönetimi, eğitimi için gerekli hocayı sağlamıştır. Öğrenci seçiminin doğruluğuna inanarak Kulubüne ve hocasına güvenmeli, yapılmış olan eğitim programı doğrultusunda çalışmalarına devam etmelidir. At alımına karar verildiğinde seçimi kulup yönetimine ve hocasına bırakmalıdır. At alım kararı ciddi bir sorumluluktur. Binicilerin at satın alabilecek bilgi, beceri ve tecrübeyi kazanmaları uzun zaman alır.. At seçimi için Onların vereceği karara uyduğunda kendisi için en doğru at seçiminin yapılacağına inanmalı ve güvenmelidir.
At alımında dikkat edilmesi gereken kurallar.
1.Binicinin; seviyesi, fiziki yapısı, cesareti, isteği, kazanma duygusu, zihinsel yapısı, yeteneği , çalışma disiplini alınacak atla uyumu
2.At; Atın geçmişi, sağlığı, kapasitesi, cinsi, eğitimi, dengesi, gücü, ebadı, ölçüleri, zihin yapısı,zamanlaması ve biniciyle uyumu
3.Veteriner kontrolü. Veterinerin vereceği rapor doğrultusunda karar verilmesi
Asgari bu kurallara uyulması gerekmektedir.