Yetişkin Binicilerin Eğitimi
Binicilik dersi almaya karar verdiğinizde, Eğitim alacağınız kulubü seçmeden önce çok iyi araştırma yapmanız gerekmektedir. Çevrenizdeki binicilik kuluplerini dolaşın. Eğitimlerini izleyin. En azından aşağıda yazacağım kuralları ve emniyet tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığına bakabilirsiniz..
Emniyet tedbirleri;
1.Tog (Koruyucu başlık)-kıyafet
2.Usta bir eğitim atı
3.Konusunda uzman eğitimci
4.Kapalı manej
Başlangıç eğitiminde acemiler 18 yaşına kadar genç biniciler ve atlama eğitiminde tog takma ve kıyafet zorunluğu vardır.(federasyonun emri)
Eğitimde kullanılan atlar, acemi eğitimine uygun, uysal, sakin, iyi huylu ve öğretmen atlar olmalıdır.
Eğitimci konusunda uzman, Eğitim formasyonu olan, Federasyon belgeli, okul mezunu, tecrübeli eğitimciler olmalıdır.
Kapalı manej(at binilen alan) bir emniyet tedbiridir. Acemi eğitiminin yapıldığı yerlerde atlama çalışması yapılmamalıdır.
Asgaride alınması gereken emniyet tedbirleri bunlardır.
Binicilik dersi almaya karar verdikten sonra , randevu almanız gerekmektedir. İlk derse gelirken ayağınıza altı düz topuklu olmayan, kösele bir ayakkabı (spor ayakkabı veya bot giymeyin) ve kot pantolon giyebilirsiniz.
Başınıza takacağınız Tog(koruyucu başlık kulup tarafından verilecektir. Eğitime devam kararı verdikten sonra kıyafet almak gerekir. (çocuklar için koruyucu yelek zorunludur)
Kıyafet: tog , Bot, cheps, pantolon, kitap(toplamda 300 euro)
Yetişkin Binicilerin Eğitiminde Uzman Görüşü
Binicilik sporunun yetişkinlere olan faydaları da sayılamayacak kadar çoktur. Sanıldığının aksine binicilik bel-bacak ağrısı, bel fıtığı olan hastalara zararlı değil yaralıdır. Bel-sırt adalelerini geliştireceği için iç korse etkisiyle bele destek olur ve ağrıları azaltır. Beli güçlendirdiği için fıtığın daha çok taşmasını engeller, yanı sınırlar. Altta yatan hiç bir neden bulunamayan bel ağrılarına biniciliğin en az yüzme kadar yararlı olduğu görülmüştür. Kalça ve bacak adaleleri de çok çalıştığından bayan binicilerde bu bölgelerdeki sellülitleri hızla yok eder. Kalçada genişleme yerine tam tersine sıkılaşma görülür.
Doç. Dr. Cahide Topsakal
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı
http://www.cahidetopsakal.com
İlk ders ve sonrası:
4 yaştan itibaren yaş sınırı olmaksızın, fiziki yeterliliği olan ve binicilik sporunu yapmak isteyenler, çok kısa zamanda at binmeyi öğrenebilir ve binicilik sporuna devam edebilir.
İlk 1-5 derste birebir kontrol hocada olmak şartıyla Lonj(çılbır) çalışması yapılır. Bu çalışmada atın tanımı, malzemenin tanımı, at bakımı, at binmek-inmek, yürüyüş kararlarını ve genel at bilgilerini öğrenebilirsiniz.
5-6 dersten itibaren serbest biniş çalışmaları başlar. Bundan sonrasını soru cevap şeklinde devam edelim.
Soru: Binicilik kuluplerinde neler yapılıyor ve neler öğretiliyor?
Cevap; Binicilik kuluplerinde, öncelikle at binmeyi öğretiyoruz. Atı tanıtıyoruz. Atın üç ayrı yürüyüş kararı vardır 1.adeta 2. süratli(tırıs) 3.dörtnal. Yaklaşık 30 derste , üç yürüyüş kararında atı kullanmayı öğretiyoruz.
Soru : At binmeyi öğrendim. Tek başıma atı kontrol edebiliyor, adeta, süratli, dörtnal yapabiliyorum. Sonra ne olacak., ne yapacağım?
Cevap: tek başına atı kontrol edebilir hale geldikten sonra, istediğiniz zaman manejde at binebilir veya arazi gezilerine katılabilirsiniz. Veya biniciliğinizi geliştirerek atlama eğitimine geçer müsabakalara hazırlanabilirsiniz.
Soru: Müsabaka ne demek?
Cevap: Ortalama 12 adet engelin sıra ile arka arkaya atlandığı, binicilik engel atlama yarışmalarıdır. Engel yükseklikleri 90.cm- 150 cm arasındadır.
Soru: Müsabık binici olmaya karar verdiğimde ne yapmam gerekiyor.
Cevap: Başlangıç müsabakaları 90 cm dır. Bu müsabakalara katılabilmek için bir sene içersinde ortalama 180 ders almak gerekir.ayrıca müsabakalara katılabilmek için at satın almanız gerekir.(at alınması konusu ilerde anlatılacak) Kulubümüz eğitim sistemimizde 60 cm hazırlık müsabakalarına hazırlık sürecinde at verir. Bundan sonra at alma zamanı gelmiştir. Bu seviyede sporcu lisansı ve kategori belgesi alacak duruma gelmiş olursunuz.Binicilikte eğitmenlik, bütün diğer branşlarda olduğu gibi, eğitim, yetenek ve birikim işidir. Çok kez görülmüştür ki, Milli olmuş, zirvelerde gezinmiş, iddialı büyük şöhret sahibi yıldız binicilerin pek çoğu eğitmenlikte başarılı olamamışlardır. Binicilik sporunda öyle birinci sınıf antrenörler vardır ki hiçbir zaman başarılı yarışmacı olamamışlardır. Yarışmacılık yaşamı vasat kalmış, az tanınan mütevazi yapıdaki pek çok binici kendilerini eğitimcilik konusunda geliştirerek, yıldız seviyesinde biniciler yetiştirmişlerdir.Bu nedenle binici adayı seçimini iyi yapmalıdır. Kazandığı yarışmalarla ünü artmış, yüksek albenisi olan binici eğitimcilerden ziyade, Eğitimcilik konusunda kendisini geliştirmiş; binicilik sporuna kazandırdığı yeni yarışmacılarla kendini kabul ettirmiş eğitimcileri tercih etmelidir. Bu seçimi yaptıktan sonra, eğitimcisine inanmalı ve güvenmelidir. Her sporda olan yıpratma yöntemlerine kulak asmadan, seçtiği eğitimci hakkında yapılan tüm olumsuz eleştirileri asla dinlememelidir.
İyi bir eğitmenin nitelikleri:
Eğitimli olmak.
Gençlere ve atlara içten ilgi ve sevgi duymak, onlara yardım etmeyi arzulamak.
Uyanık, pratik ve yüksek motivasyonlu bir kişilik sahibi olmak.
Kendisine güven duymak ve bunu öğrencisine aşılayabilmek.
İyi bir gözlem yeteneğine sahip olmak Dinlenmesi kolay, duru bir ses tonuna sahip olmak.
Dünyadaki binicilik metodları hakkında bilgi sahibi olmak.
Kendini sürekli geliştirmek.
Gurup dersi yapabilmek.
Atları iyi tanımak.
Sabırlı, hoş görülü, sevecen, anlayışlı, disiplinli, alaycı olmamak iyi ahlaklı ve insani olmak gibi daha bir çok iyi vasıflara sahip olmak.